Kotka - Arjenturvallinen kotikaupunki
9.2.2025
Euroopassa käytävä Venäjän aloittama hyökkäyssota on jatkunut jo kolme vuotta. Sota eri muodoissaan on tullut meidän jokaisen lähelle ja tietoisuuteen. Arkisessa keskustelussa pyörivät eri teemat liittyvät käytävään sotaan ja maailmanpoliittiseen tilanteeseen. Keskustelua käydään NATO-jäsenyydestä, turvatakuista, hybridioperaatioista, varautumisesta ja huoltovarmuudesta. Kaiken tämän lisäksi tulisi puhua enemmän arjenturvallisuudesta. Käsitteenä tämä sana koskettaa meitä kaikkia. Arjenturvallisuus lähtee siitä, että jokaisella on turvallista olla kotona, koulussa, työpaikoilla, harrastuksissa ja julkisilla paikoilla.
Kodissa turvallisuus muodostuu omista läheisistä tai itselle tärkeistä asioista. Omista perheenjäsenistä pidetään huolta – tuetaan ja kannustetaan. Kaiken perustana tässäkin on työ ja toimeentulo. Vaikka eletään taloudellisesti vaikeita aikoja, niin jokaisen taloudellisesta pärjäämisestä on huolehdittava.
Kouluissa arjenturvallisuus syntyy terveistä ja turvallisista tiloista käydä opinpolkua. Kaupungin tehtävä on huolehtia, että koulumme ovat terveellisiä ympäristöjä niin koululaisille, kuin niissä arvokasta työtä tekevälle henkilökunnalle. Koulun on oltava turvallinen ihan jokaiselle. Kiusaamiseen puututaan välittömästi ja ketään ei syrjitä.
Hyvinvoinnin perusta tulee työstä. Säännöllisesti saatava ansio tuo arkeen turvallisen perustan, jolla taataan tarvittava toimeentulo arjen kustannusten kattamiseen. Työelämä on muuttunut agraariajan fyysisestä kuormituksesta nykyajan hektiseen ja katkonaiseen suorittamiseen. Koska työntekijät ovat työnantajan tärkein voimavara, on heidän jaksamiseensa kiinnitettävä enemmän huomiota. Työelämän eri kannustimet jaksamiseen ovat tärkeä työkalu. Kulttuurisetelit ja muut työsuhde-edut tukevat osaltaan kaupungin kulttuuripalveluiden säilymistä työelämän vastapainoksi.
Harrastukset, yksin tai yhdessä muiden kanssa kasvattavat hyvinvointia. Liikunnalla pidetään huolta omasta toimintakunnosta. Kaupungin tarjoamat laajat mahdollisuudet eri lajien harrastamiseen, niin liikunnassa kuin kulttuurissa, vahvistavat kaupunkilaisten hyvinvointia. Liikuntapaikkojen kunnosta pidetään huolta ja etenkin lähiliikuntarakentamista jatketaan kaupungissamme määrätietoisesti.
Arjenturvallisuuden näkyvin osa syntyy julkisilla paikoilla. Liikenneväylien on oltava turvallisia vuodenajasta ja sijainnista riippumatta. Katuvaloja on säästösyistä sammuteltu, mutta uskon, että digitalisaatio ja tekniikan kehitys mahdollistavat jatkossa valojen pysymisen päällä silloin, kun niitä turvallisuuden vuoksi tarvitaan. Talvikunnossapito tai sen oikea-aikaisuus puhuttavat joka talvi. Kaikki tämän parissa työskentelevät tietävät säästöpaineiden aiheuttamat laatuhaasteet. Katukuvassa näkyvä julkinen päihteiden käyttö horjuttaa ymmärrettävästi turvallisuuden tunnetta. Kattavalla ennaltaehkäisyllä ja jälkihoidolla parannetaan tilannetta.
Palataan kuitenkin sinne kotiin. Arjenturvallisuutta on myös jokaisen oma kotivara. Ilmastonmuutoksen myötä lisääntyneet sään ääri-ilmiöt voivat aiheuttaa arkeen häiriöitä. Yllättävän monelle on valitettavasti muodostunut käsite, että vettä tulee hanasta ja sähköä töpselistä. Viisas varautuu, joten kannustan kaikkia tarkastelemaan omaa varautumista ja arjenturvallisuutta myös hiljattain ilmestyneen Varautumisoppaan kautta: https://www.suomi.fi/oppaat/varautuminen.
Olen varautunut tuleviin haasteisiin, myös kuntapolitiikassa!